Thursday, September 16, 2010

PERNIAGAAN MODAL KECIL UNTUNG BESAR

Ramai yang nak mulakan perniagaan tetapi tidak berpengalaman. Biasanya perniagaan secara komersil seperti kedai, butik, salon, pusat cuci kereta memerlukan modal yang besar. Ramai juga yang menganggap adalah WAJIB bagi seseorang yang nak berniaga untuk memiliki kedai atau tempat untuk berniaga. Namun dunia telah berubah dengan adanya teknologi. Di negara luar ramai yang telah berjaya dalam perniagaan hanya menggunakan Internet dan bekerja dari rumah. Tetapi masih ramai yang kabur bagaimana perkara ini beroperasi.

Syarikat jualan langsung membenarkan seseorang itu berniaga dengan cara yang bebas namun termaktub kepada syarat-syarat dan terma yang dikeluarkan syarikat terbabit. Syarikat jualan langsung juga biasanya memberi kemudahan dengan menyediakan kursus atau seminar bagi membimbing mereka yang nak mulakan perniagaan dari rumah. Mengapa aku pilih syarikat jualan langsung? Antara sebab-sebabnya adalah seperti berikut: 1. Modal kecil tetapi untung besar. Bagaimana? Untuk menjalankan perniagaan jualan langsung aku TIDAK PERLU memliki kedai dan juga pekerja. Operasi perniagaan jualan langsung boleh dilakukan dimana sahaja dan pendapatan aku bergantung dengan aktiviti yang aku jalankan. Selain itu aku mendapat kebebasan tanpa dikongkong mana-mana pihak seperti BOS. Kenapa aku tak suka pada BOS? Bagi aku BOS adalah seseorang yang BUAT ORANG SUSAH.
 
Hanya bermodalkan air liur sahaja aku sudah boleh jalankan perniagaan yang hebat ini. Sebenarnya sedar tak sedar ramai dikalangan kita selalunya mempromosikan sesuatu. Sebagai contoh: kedai tom yam yang sedap, kedai baju yang bagus, kedai aksesori. Dan sekiranya kita terbabit dalam sesuatu syarikat jualan langsung dan mempromosikan syarikat tersebut semestinya ia membuahkan hasil pada diri sendiri. Namun apakan daya ramai yang masih tidak sedar dengan peluang ini.

 Kebiasaannya syarikat jualan langsung mempunyai pelan pemasaran yang mudah diikut. Dan sekiranya kita memahaminya, teknik dan caranya adalah seperti berikut: KITA BELI, KITA PAKAI, KITA PROMOTE, ORANG BELI, ORANG PAKAI, ORANG PROMOTE dan seterusnya. Dan sekiranya perkara ini berterusan maka pendapatan kita semestinya sentiasa bertambah dan bertambah.

PERINGATAN: Bagi aku, perkara penting yang perlu diketahui adalah produk yang hendak dipromosikan semestinya produk yang digunakan dan kemudian habis dan memerlukan pembelian semula. Dengan erti kata lain "consumable produk" contohnya makanan, minuman dan barang2 dapur sebagainya. Mengapa makanan?  Mudah sahaja: kerana kita makan 3 kali sehari dan tiap-tiap hari kita makan. Tambahan bila makanan habis kita beli. Kalau pakaian mungkin kena tunggu dah rosak dah tukar size dan sebagainya.

Dan kali ini adalah hari yang bertuah kerana AKU akan membimbing sesiapa yang nak mula berniaga dengan modal RM4000 dan jana pendapatan sehingga 6 angka dalam masa 6 bulan sahaja. Sekiranya ada yang berminat atau mempunyai persoalan dengan perniagaan seperti ini, boleh hubungi aku melalui email ahmadrezalkhan@yahoo.com dengan tajuk AKU NAK BISNES atau SOALAN.
 

1 comment:

 1. ye..guna tenaga pun boleh kaya juga..
  boleh hidup senang.
  boleh makan apa saja (halal punya la..)

  erm,macam2 lagi.

  Teknik Side Income- 5 yang pertama sahaja!
  Tips Buat Duit

  ReplyDelete